Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Ένα βράδυ πριν από πολύ καιρό ο καλός μου μου μίλησε με ενθουσιασμό για ένα βιβλίο που έλαβε τις περισσότερες χορηγίες στην ιστορία του crowdfunding ή αλλιώς συμμετοχικής χρηματοδότησης. Η δημοσιογράφος και επιχειρηματίας Έλενα Φαβίλι και η συγγραφέας και σκηνοθέτρια Φραντζέσκα Καβάλο ζήτησαν την βοήθεια του κοινού για να μπορέσουν να υλοποιήσουν το φιλόδοξο σχέδιο τους και η ανταπόκριση ήταν μεγαλύτερη από όσο θα φανταζόντουσαν ποτέ μιας που οι υποστηρικτές τους ξεπέρασαν τους 20.000 και στις πρώτες τριάντα ώρες της καμπάνιας συγκεντρώθηκαν πάνω από 40.000 ευρώ.

epanastatries

Όταν λοιπόν πριν από λίγο καιρό είδα ότι το βιβλίο αυτό θα μεταφραστεί στα ελληνικά, ανυπομονούσα να το πάρω στα χέρια μου. Οι Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες — η ζωή 100 σπουδαίων γυναικών κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση της Έρρικας Πάλλη. Το βιβλίο δεν μιλάει για  πριγκίπισσες, αλλά αφηγείται τις ιστορίες και τα επιτεύγματα εκατό γυναικών, που κατάφεραν να διαπρέψουν η κάθε μια στον τομέα της. Γυναίκες από τον χώρο της τέχνης, όπως η Μαρία Κάλλας, της επιστήμης, όπως η γενετίστρια Νέτι Στίβενς, του αθλητισμού, της πολιτικής αλλά και άλλων τομέων. Οι δύο συγγραφείς επέλεξαν πρόσωπα που είναι ευρέως αναγνωρίσιμα αλλά και πρόσωπα που οι ιστορίες τους έχουν πολλά να πουν και πρέπει να βγουν στο φως όπως η σχεδόν τυφλή χορεύτρια Αλίσια Αλόνσο ή η μαθήτρια δημοτικού Κόι Μάθις που γεννήθηκε αγόρι αλλά ένιωθε κορίτσι.

Οι ιστορίες είναι πολύ καλογραμμένες και μας συστήνουν συνολικά την κάθε προσωπικότητα της οποίας το πορτρέτο συνοδεύει τα κείμενο. Τα πορτρέτα των επαναστατριών ζωγράφησαν εξήντα απίθανες εικονογράφοι από όλο τον κόσμο και πραγματικά έκαναν εκπληκτική δουλειά δημιουργώντας ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα. Όλες αυτές οι ιστορίες αποτελούν τροφή για έμπνευση. Αυτές οι γυναίκες κατάφεραν όλες σημαντικά πράγματα και κατόρθωσαν να ξεχωρίσουν μέσα σε πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, ακόμα και σε κλάδους που θεωρούνται ανδροκρατούμενοι, με επιμονή και με προσήλωση, προκειμένου να φτάσουν στον στόχο που καθεμία είχε θέσει.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από εννέα ετών και στο τέλος υπάρχει μια κενή σελίδα όπου το παιδί μπορεί να γράψει την ιστορία μιας προσωπικότητας που θαυμάζει και να ζωγραφίσει το πορτρέτο της. Συχνά με ρωτάνε αν είναι ένα βιβλίο μόνο για κορίτσια. Απαντάω πως όχι. Και τα αγόρια μπορούν να μάθουν από τις ιστορίες αυτές που αξίζει τον κόπο να διαβαστούν από όλους.

Μια πολύ προσεγμένη έκδοση με σκληρό εξώφυλλο που αξίζει την προσοχή σας. Και νομίζω πως θα την απολαύσουν και οι μαμάδες αλλά και οι μπαμπάδες. Ένα βιβλίο για καληνύχτα διαφορετικό που μας μαθαίνει να κυνηγάμε τα όνειρα μας όσο απίθανα και αν μας φαίνονται. Και όπως διαβάζουμε σε μια κόκκινη σελίδα στην αρχή:

Σε όλες τις επαναστάτριες του κόσμου:
Κάντε μεγάλα όνειρα
Βάλτε υψηλότερους στόχους
Αγωνιστείτε σκληρότερα
Και, όταν αμφιβάλλετε, να θυμάστε ότι
Έχετε δίκιο.

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 



from dimart http://ift.tt/2DRedJ1
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου