Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Το δάσος που κοιμόταν

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Το δάσος που κοιμόταν

Είναι μερικά βιβλία που σε μαγεύουν με την πρώτη ματιά. Ένα τέτοιο είναι και το καινούριο βιβλίο της Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ, με τίτλο Το δάσος που κοιμόταν (Le Bois dormait, 2016), που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Μάρως Ταυρή. Μόλις αντίκρισα το εξώφυλλο, έμεινα να το κοιτάω για ώρα — και φυσικά ήθελα να το διαβάσω μαζί με τον Πέτρο.

Στην πρώτη σελίδα και πριν ξεκινήσει η ιστορία ο αναγνώστης θα βρει ένα σημείωμα της συγγραφέως που θα τον βάλει στο κλίμα της ιστορίας που θα ακολουθήσει.
«Εσένα που κρατάς αυτό το βιβλίο στα χέρια σου, σ’ ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιερώνεις για να το ξεφυλλίσεις. Το έγραψα και το εικονογράφησα με πολλή φροντίδα και κέφι. Κοίτα εκεί. Ναι, εκεί, σ’ αυτή τη σελίδα, αυτούς τους δύο άντρες που συζητούν. Νομίζω ότι θα πάνε μια βόλτα. Μπορείς να τους ακολουθήσεις διακριτικά, αν θέλεις. Άκουσέ τους. Θα πουν μια ιστορία που θα σου θυμίσει κάτι, μου φαίνεται…»

Η Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ επέλεξε να μας διηγηθεί ξανά το διάσημο και πολύ αγαπημένο κλασικό παραμύθι «Η ωραία Κοιμωμένη» του Σάρλ Περό και μας το παρουσιάζει τοποθετημένο όχι στο δάσος αλλά σε μια σύγχρονη, κοιμισμένη πόλη. Δυο άντρες φτάνουν σε μια πόλη όπου δεν ακούγεται τίποτα. Όλοι κοιμούνται. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία άντρας ξεναγεί τον νεότερο. Τι είναι άραγε αυτό που κρατάει τους κατοίκους κοιμισμένους; Και πώς θα ξυπνήσουν; Θα είναι αρκετό ένα φιλί αγάπης;

Ο διάλογος μεταξύ των δύο αντρών είναι λιτός και σύντομος. Η Ντοτρεμέρ έχει επιλέξει ασπρόμαυρα απλά σκιτσάκια για να για τις σελίδες της αφήγησης και ύστερα στην απέναντι σελίδα βλέπουμε ατμοσφαιρικές εικόνες που μας μεταφέρουν όντως σε μια πόλη της Γαλλίας όπως πιθανόν να την φανταζόμαστε. Πρόκειται για εικόνες μαγικές που δεν είναι καθόλου υπερβολικό να τις χαρακτηρίσουμε έργα τέχνης. Εικόνες που μεταφέρουν την ατμόσφαιρα και είναι γεμάτες κίνηση και συναισθήματα αποτυπώνοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια με τρόπο ποιητικό.

Ο Πέτρος εντυπωσιάστηκε κυρίως από την εικονογράφηση — και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Είναι πραγματικά μαγευτική. Διαβάσαμε την ιστορία και, όπως πάντα, είχε πάρα πολλές ερωτήσεις. Αν και το κείμενο του βιβλίου είναι σύντομο και λιτό, προσωπικά πιστεύω ότι και τα μεγαλύτερα παιδιά θα το διαβάσουν ευχάριστα και θα εντυπωσιαστούν από την εικονογράφηση, που θα τροφοδοτήσει την φαντασία τους με υλικό για νέα παραμυθένια ταξίδια.

Η έκδοση είναι συνολικά πολύ προσεγμένη και θα αποτελέσει κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη. Στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Μεταίχμιο μπορείτε να δείτε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Ξεφυλλίστε το και εσείς μαζί με τα παιδιά σας και αφεθείτε στη μαγεία.

ΔΑΣΟΣ_ΚΟΙΜΟΤΑΝ

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 



from dimart http://ift.tt/2Ebyf1e
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου