Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Τι είδε ο σερβιτόρος

Στα εστιατόρια της Ιαπωνίας δεν είθισται να αφήνεις φιλοδώρημα για το προσωπικό. Ωστόσο, από τις πρώτες μέρες που άρχισε να εργάζεται ως part time σερβιτόρος, ο Yuki Tatsumi παρατήρησε ότι οι πελάτες άφηναν κάτι στο τραπέζι: μικρά αυτοσχέδια οριγκάμι, φτιαγμένα από τα χαρτάκια στα οποία ήταν τυλιγμένα τα chopsticks που χρησιμοποίησαν. Άρχισε να τα μαζεύει σχολαστικά, φτιάχνοντας έτσι μια μοναδική συλλογή, αφού ξεκίνησε ένα project σε όλη την Ιαπωνία κι έβαλε στο κόλπο και άλλα εστιατόρια, από τα οποία ζήτησε να του κρατάνε τα οριγκάμι.

17498867_1262874787165202_1694890262149463466_n

«Δώρα από όλη την Ιαπωνία» — κούτες γεμάτες αυτοσχέδια οριγκάμι, που μάζεψε ο Tatsumi  στο πλαίσιο του project «Γιαπωνέζικο φιλοδώρημα»

Ιδού τι λέει ο ίδιος: «Ξεκίνησα τη συλλογή όταν, μαθητής ακόμα, άρχισα να εργάζομαι ως part time σερβιτόρος. Είχα ανάγκη τα χρήματα, αλλά βαριόμουν τρομερά να καθαρίζω τα τραπέζια. Μια μέρα, πρόσεξα το χαρτάκι από τα chopsticks, που ένας πελάτης του είχε δώσει ασυναίσθητα σχήμα. Σκέφτηκα ότι αυτό που έβλεπα είχε μεγάλο ενδιαφέρον· κοίταξα γύρω μου και συνειδητοποίησα ότι πολλοί έπαιζαν ασυναίσθητα με τα χαρτάκια κι έπειτα τα άφηναν πάνω στο τραπέζι. Σκέφτηκα ότι είναι μια καθαρά γιαπωνέζικη συνήθεια· ότι είναι ένα δώρο στον σερβιτόρο· έτσι, ονόμασα το μικρό αυτό χάρτινο αντικείμενο «Γιαπωνέζικο φιλοδώρημα». Το είδα σαν ένα είδος ευχαριστίας από τον πελάτη προς τον σερβιτόρο. Αυτό που πριν ήταν σκουπίδι, έγινε ξαφνικά δώρο. Από τότε, το καθάρισμα των τραπεζιών ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον. Θέλω να δω περισσότερα τέτοια σχήματα και να τα μοιραστώ με πολλούς ανθρώπους. Έτσι, ξεκίνησα αυτό το project. Τα αντικείμενα αυτά είναι δημιουργήματα μιας ανθρώπινης σχέσης».

 

Βέβαια, με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: συλλέγοντας τα οριγκάμι, ο Tatsumi ταυτόχρονα διασώζει τις ίδιες τις χάρτινες συσκευασίες των chopsticks, που κι αυτές είναι ένα ενδιαφέρον εφήμερο τεκμήριο, όπου αποτυπώνονται μαζί η παράδοση, η λαϊκή τέχνη και η αισθητική του σύγχρονου βιομηχανικού πολιτισμού.

Πέρα από το διαδικτυακό project (το site japanese tip και τη σχετική σελίδα στο facebook), πρόσφατα εκτέθηκαν στο Τόκιο 13.000 (!) από τα εφήμερα αυτά έργα, ενώ εκδόθηκε και λεύκωμα.

23795450_1578163648910099_2818842252486410384_n

Ο Tatsumi με την πρόσκληση της έκθεσης

Από τις προετοιμασίες για την έκθεση

Η έκθεση

Το λεύκωμα

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Κι αυτό τέχνη είναι

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://dimartblog.com/2018/01/16/japanese-tip/
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου