Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Heart of gold

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1213
Dj της ημέρας, η Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Το άκουγα προχτές, αλλά κάτι είχε σταθεί στην άκρη της συνείδησής μου σαν κοκαλάκι ψαριού στον λαιμό και εκλιπαρούσε να το ανασύρω. Ευτυχώς, αποδείχθηκε λιγότερο περίπλοκο απ’ όσο φοβόμουν (αυτό το διάστημα που έχω πολλή δουλειά, φαίνεται πως ο εγκέφαλός μου αυτοπροστατεύεται από αχρείαστες –και επώδυνες- δοκιμασίες), από την άλλη όμως βγήκε διπλό.

Φυσικά, λοιπόν, ο Young δεν είχε υπόψη το Γυρίστε τον γαλαξία με ωτοστόπ, εκτός αν είχε καταφέρει, γύρω στο 1970, να πάει μια βολτούλα μέχρι το 1978 και τη Βρετανία, να ακούσει στο BBC την εκπομπή που έκανε τότε ο Douglas Adams και να δανειστεί για το τραγούδι του το όνομα του διαστημοπλοίου που περιμάζεψε τον Άρθουρ Ντεντ τον Φορντ Έσκορτ: τη Χρυσή Καρδιά.

Μήπως όμως έγινε το αντίθετο; Μήπως είχε ακούσει ο Adams το τραγούδι του Young κι ονόμασε έτσι το διαστημόπλοιο, γιατί αυτό κάνουν οι Χρυσές Καρδιές (αυτό ήθελε κι ο Neil): έρχονται και σε περιμαζεύουν εκεί που είναι έτοιμη να περάσει από πάνω σου η μεγάλη διαγαλαξιακή λεωφόρος και σε σώζουν. Απλώς, ο Neil προσπαθούσε να βελτιώσει τις πιθανότητες ψάχνοντας ενεργά. Δεν ξέρω τι κατάφερε.

heart-of-gold

Ο δεύτερος συνειρμός είναι κάτι που διάβασα πολύ πιο πρόσφατα: ένας ζάπλουτος τύπος ονόματι Elon Musk, που έχει βάλει στόχο να οργανώσει / χρηματοδοτήσει αποστολή ανθρώπων στον Άρη το αργότερο μέχρι το 2024, θα ονομάσει το πρώτο διαστημόπλοιο που θα μεταφέρει τους πρώτους αποίκους – ε, ναι: Heart of Gold. Από το Γυρίστε τον Γαλαξία.

Α, και δύο βοηθητικά ρομποτικά σκάφη, λέει, θα ονομάζονται «Of course I still love you» και «Just read the instructions». Αυτά τα ονόματα κλεψιμέικα από τον Iain Banks.

Ωραίος. Κι ας μη στείλει τελικά ούτε μισή πατάτα στον Άρη (ουπς! Άλλο βιβλίο πάλι αυτό).

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Douglas Adams, Λογοτεχνία, Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Μουσική, Neil Young

from dimart http://ift.tt/2CpKpl1
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου