Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Μέχρι τον ουρανό και πίσω

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Ένα από τα πιο δύσκολα θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι γονείς είναι να εξηγήσουν στα παιδιά τον θάνατο. Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ίκαρος το πρώτο βιβλίο της Αλεξίας Βερνίκου με τίτλο Μέχρι τον ουρανό και πίσω. Η Αλεξία Βερνίκου, ψυχολόγος με ειδίκευση στην Συστημική Θεραπεία της Οικογένειας, επιχείρησε να γράψει ένα βιβλίο με θέμα την απώλεια. Και μας χάρισε ένα μικρό διαμαντάκι.

Η Έλλη αγαπούσε πολύ τη γιαγιά της. Την αγαπούσε μέχρι τον ουρανό και πίσω και τρείς κωλοτούμπες, όπως έλεγε. Οι δυο τους έκαναν πολλά πράγματα μαζί και περνούσαν υπέροχα. Έλεγαν η μια στην άλλη τα μυστικά τους και τις σκέψεις τους. Τα χρόνια περνούσαν, ο χρόνος κυλούσε και η γιαγιά μεγάλωνε. Τα μαλλιά της άσπρισαν και πλέον δυσκολευόταν να κάνει όσα έκανε παλιότερα. Μια μέρα, η γιαγιά της Έλλης αρρώστησε και έπρεπε να μπει στο νοσοκομείο. Όταν η Έλλη πήγε να τη δει, την αγκάλιασε αλλά πιο απαλά και το φιλί που της έδωσε ήταν πιο ήσυχο. Λίγες μέρες αργότερα, η γιαγιά πέθανε και η μαμά της Έλλης προσπάθησε να της εξηγήσει όσο καλύτερα μπορούσε αλλά η Έλλη ήταν στεναχωρημένη, θυμωμένη και είχε πολλές ερωτήσεις. Εκείνο το βράδυ κοιμήθηκε με δάκρυα στα μάτια. Το επόμενο πρωί όμως ξύπνησε με ένα χαμόγελο. Είχε δει τη γιαγιά της στον ύπνο της και με αυτά που της είπε την έκανε να νοιώσει καλύτερα. Της είπε ότι αυτούς που αγαπάμε δεν τους ξεχνάμε. Τους αγαπάμε και τους σκεφτόμαστε πάντα και το ίδιο κάνουν και αυτοί. Της είπε και άλλα η γιαγιά και η Έλλη κατάλαβε. Η γιαγιά της θα είχε πάντα μια θέση στην καρδιά της και θα ήταν για πάντα μαζί της.

Μια τρυφερή και πολύ συγκινητική ιστορία για την απώλεια και για το πώς οι αγαπημένοι μας παραμένουν στην καρδιά μας σαν ο πολυτιμότερος θησαυρός. Η παντοτινή αγάπη δεν χάνεται ό,τι και να γίνει, γιατί οι αναμνήσεις τη συντηρούν και την κάνουν πιο δυνατή. Η Αλεξία Βερνίκου μάς βοηθάει να εξηγήσουμε στα παιδιά μας γιατί πεθαίνουν οι άνθρωποι και τι γίνεται μετά. Ένα βιβλίο που θα σταθεί πολύτιμος οδηγός για να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις τους και να τα βοηθήσουμε να διαχειριστούν την απώλεια, αν αυτή χτυπήσει και τη δική μας πόρτα. Και το κάνει με έναν τρόπο τρυφερό και τόσο κατανοητό. Εξαιρετική και η εικονογράφηση της Σοφίας Τουλιάτου, με τα εκφραστικά πρόσωπα που προδίδουν τα συναισθήματα τους και την αισιοδοξία να είναι διάχυτη μέσα από τις ζωγραφιές της.

Στον Πέτρο άρεσε πολύ η ιστορία της Έλλης. Εγώ πάλι κάθε φορά που του διαβάζω αυτό το βιβλίο ψάχνω τα χαρτομάντηλα. Ίσως γιατί μου θυμίζει δικούς μου αγαπημένους που δεν είναι πια εδώ. Αλλά και πάλι τους έχω πάντα μέσα μου. Τους κουβαλάω μαζί μου. Και αυτό προσπάθησα να εξηγήσω και στον Πέτρο.

Το Μέχρι τον ουρανό και πίσω απευθύνεται σε παιδιά από τριών ετών.

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς Tagged: Αγγελική Μποζίκη, Αλεξία Βερνίκου, Σοφία Τουλιάτου, βιβλίο, λογοτεχνία για παιδιά

from dimart http://ift.tt/2nJtyHe
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου