Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Το κουστούμι-δε-με-μέλει και άλλες ιστορίες για παιδιά

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Γνώριζα τη Σύλβια Πλάθ για το ποιητικό της έργο και ως μια από τις σημαντικότερες φωνές της λεγόμενης «εξομολογητικής ποίησης». Όταν λοιπόν είδα το όνομα της στο εξώφυλλο ενός παιδικού βιβλίο μου τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον. Διαβάζοντας το οπισθόφυλλο είδα ότι το βιβλίο περιλαμβάνει τρεις ιστορίες που έγραψε για τα παιδιά της. Δεν ήθελα και πολύ για να το πάρω και να το διαβάσω πρώτα μόνη μου και ύστερα και με τον Πέτρο.

Η πρώτη ιστορία έχει τίτλο «Το κοστούμι-δε-με-μέλει» και πρωταγωνιστεί η οικογένεια Νιξ. Ο Μαξ Νιξ είναι το μικρότερο από τα εφτά αδέλφια και αυτό που θέλει περισσότερο είναι ένα κουστούμι για όλο το χρόνο και όλες τις περιστάσεις. Μια μέρα φτάνει ένα πακέτο που περιέχει ένα μουσταρδί κουστούμι που αρχικά όλοι υποθέτουν ότι είναι για τον πατέρα. Ο μπαμπάς θεωρεί ότι είναι πλέον μεγάλος για ένα τέτοιο κουστούμι και η μαμά το τροποποιεί για τον μεγαλύτερο αδελφό που κι αυτός τελικά το απορρίπτει. Τελικά φτάνει η σειρά του Μαξ που δεν έχει κανένα πρόβλημα να φορέσει το μουσταρδί κουστούμι σε κάθε στιγμή και δραστηριότητα της καθημερινότητας του.

Στη δεύτερη ιστορία με τίτλο «Η κουζίνα της κυρίας Κερασάκη», μεταφερόμαστε σε μια κουζίνα όπου όλα λειτουργούν στην εντέλεια. Όμως οι συσκευές έχουν διαφορετική γνώμη και θέλουν αλλαγή. Η καφετιέρα θέλει να παγώσει το παγωτό, το μίξερ να σιδερώσει και το ψυγείο να ψήσει τα κέικ. Άραγε τι θα συμβεί όταν τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν αυτό που τόσο επιθυμούν;

Τέλος, η τρίτη ιστορία με τίτλο «Το βιβλίο κρεββάτι» είναι ένα ποίημα. Ένα ποίημα που μας μιλάει για μαγικά κρεββάτια. Για το κρεββάτι υποβρύχιο, το κρεββάτι τανκ και το κρεββάτι τσέπης.

Τρεις υπέροχες και απολαυστικές ιστορίες που κάθε μια μας δίνει το δικό της μήνυμα. Στην πρώτη βλέπουμε ότι όταν πιστεύουμε κάτι και έχουμε αυτοπεποίθηση μπορούμε να κάνουμε τους άλλους να μας θαυμάσουν για αυτό. Στην δεύτερη ιστορία θα διασκεδάσουμε με τα καμώματα των συσκευών στην κουζίνα της κ. Κερασάκη. Και τελικά θα καταλάβουμε ότι δεν είναι όλα για όλους. Και τέλος ένα ποίημα για παιδιά. Ένα ποίημα που θα τους επιτρέψει να κάνουν ταξίδια με την φαντασία τους. Η λιτή αλλά υπέροχη εικονογράφηση του Ντέιβιντ Ρόμπερτς προσθέτει την δική της πινελιά στο κείμενο. Και τέλος το όνομα της ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ αποτελεί εγγύηση για την απόδοση του κειμένου στα ελληνικά.

πλαθ

Ένα υπέροχο βιβλίο από μια αγαπημένη δική μου ποιήτρια που τελευταία το διαβάζουμε κάθε βράδυ. Μια ιστορία κάθε φορά και πολλές φορές και δυο. Αγαπημένη του Πέτρου είναι «Το βιβλίο κρεββάτι» όπου πλάθει δικές του ιστορίες με τα μαγικά κρεββάτια για τα οποία διαβάζουμε και τα βάζει να μπλέκουν σε νέες περιπέτειες.

Μια διαφορετική, φωτεινή πλευρά της Σύλβιας Πλαθ, που επέλεξε να την εκφράσει γράφοντας αυτές τις τρεις παιδικές ιστορίες. Αξίζει να φτάσουν σε κάθε βιβλιοθήκη. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από έξι ετών και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς Tagged: Αγγελική Μποζίκη, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Ντέιβιντ Ρόμπερτς, Σύλβια Πλαθ, Sylvia Plath

from dimart http://ift.tt/2zMxJaE
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου