Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Simboluri

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1122
DJ της ημέρας, ο Τάκης Φωτιάδης

Μετά τους cool Πολωνούς, groovy funky jazz από τη Ρουμανία της δεκαετίας του ’70. Ο πιανίστας και συνθέτης Marius Popp γεννήθηκε το 1935 στο Sibiu. Αφού τελείωσε την αρχιτεκτονική, το έριξε στο πιάνο, την αρμονία και τη σύνθεση. Συνεργάστηκε με πολλούς ρουμάνους και ξένους μουσικούς, τζαμάρισε με τον Lionel Hampton όταν ήρθε το 1971 στο Βουκουρέστι για συναυλία, έγραψε μουσική για πλήθος ταινίες και εμφανίστηκε σε ένα σωρό τζαζ φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Πέθανε πέρσι, στις 9 Νοεμβρίου 2016.

Το κομμάτι προέρχεται από ένα άλμπουμ του 1977. Ο τίτλος μού θυμίζει την τρύπα στη ρουμάνικη σημαία στις 21 Δεκεμβρίου 1989, όταν η σπίθα της επανάστασης μεταδόθηκε από την Τιμισοάρα στο Βουκουρέστι κι ένας νεαρός, αυτοσχεδιάζοντας, έκοψε από την τρίχρωμη σημαία το σφυροδρέπανο κι άρχισε να την ανεμίζει έτσι, τρύπια, ανεβασμένος σε ένα άγαλμα. Simboluri σημαίνει «σύμβολα».

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Μουσική, Τάκης Φωτιάδης, Masrius Popp

from dimart http://ift.tt/2x5j06A
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου