Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Τόνοι, τόνοι και Τόνι

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Έναρξη σχολικής χρονιάς και ο Πέτρος πρωτάκι. Του είπαμε λοιπόν ότι φέτος θα μάθει να διαβάζει και χάρηκε που θα μπορεί να απολαμβάνει μόνος του τα αγαπημένα βιβλία. Η μαμά πάλι αγχώθηκε λίγο και θυμήθηκε τα δικά της μαθητικά χρόνια και το πρόβλημα που είχε με τους τόνους. Και έτσι όταν είδα στα ράφια το καινούριο βιβλίο του Πάνου Χριστοδούλου Τόνοι, τόνοι και Τόνι, έσπευσα να το αποκτήσω.

Ο δάσκαλος καλεί στον πίνακα τον Τόνι να γράψει την ιστορία του. Και ο Τόνι, αν και είναι πολύ καλός στις ιστορίες, για άλλη μια φορά δεν είχε βάλει ούτε έναν τόνο. «Πού είναι οι τόνοι; Θέλω τόνους!» φώναξε ο δάσκαλος έξαλλος. Οι τόνοι που κολυμπούσαν αμέριμνοι στην θάλασσα άκουσαν την φωνή και νόμιζαν ότι κάποιος τους καλούσε. Και έτσι όπως βγήκαν με φόρα από το νερό άρχισαν άθελα τους να πέφτουν σαν τόνοι (γραμματικής) πάνω στις λέξεις που ήταν γραμμένες στον πίνακα. Και δημιουργήθηκε ένα χάος με τις λέξεις να μην βγάζουν κανένα νόημα. Τότε η Μαρία πήρε τηλέφωνο τον μπαμπά της που ήταν μουσικός και μεγάλος ορθογράφος. Θα καταφέρει άραγε να βάλει τέλος στο χάος; Και ο Τόνι θα βάζει από εδώ και πέρα τόνους;

Μια ξεκαρδιστική και πολύ έξυπνη ιστορία που μας μιλάει για το πόσο σημαντικοί είναι οι τόνοι και πόσα προβλήματα και παρεξηγήσεις μπορεί να δημιουργηθούν αν δεν τους χρησιμοποιούμε ή τους χρησιμοποιούμε λάθος. Οι τόνοι της θάλασσας μπλέκονται με τους τόνους της γραμματικής και το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό αλλά και πολύ διασκεδαστικό. Με όπλο του το χιούμορ, ο συγγραφέας τονίζει την σημασία των τόνων και της σωστής χρήσης της γλώσσας. Το κείμενο συμπληρώνει πολύ αρμονικά η ευφάνταστη εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου.

book cover

Ένα βιβλίο που μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στους δασκάλους που προσπαθούν να βρουν τρόπους για να τονίσουν την σημασία της σωστής έκφρασης και στίξης. Ένα βιβλίο που οι γονείς μπορούν να διαβάσουν με τα παιδιά τους και χωρίς καμία διάθεση διδαχής να μιλήσουν για την σημασία της γλώσσας και του πως την χρησιμοποιούμε.

Προσωπικά ανυπομονώ να το διαβάσω μαζί με τον Πέτρο. Και ελπίζω να μην μου μοιάσει και να βάζει τόνους. Και είμαι σίγουρη ότι θα η ιστορία του Τόνι και των τόνων θα αρέσει και σε όλους εσάς. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και απευθύνεται σε παιδιά από έξι ετών.

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 


Στο:Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς Tagged: Αγγελική Μποζίκη, Πάνος Χριστοδούλου, Σοφία Παπαδοπούλου, βιβλίο, λογοτεχνία για παιδιά

from dimart http://ift.tt/2wf4Li1
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου