Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Μπίνγκο με ένα φλαμίνγκο

 —του Γιάννη Παπαθεοδώρου για τη στήλη Ανώμαλα Ρήματα

Φέτος, οι πισίνες και παραλίες έχουν γεμίσει με «ροζ φλαμίνγκο». Τραγουδιστές, καλλιτέχνες, τηλεπερσόνες της show biz, αλλά ακόμα οι «ανώνυμοι» επώνυμοι της διπλανής πόρτας βγάζουν διαρκώς selfies, την ώρα που προσπαθούν να ανέβουν πάνω στο ροζ φλαμίνγκο. Η Σοφία Βεργκάρα φρόντισε μάλιστα να μοιραστεί με τις διαδικτυακές φίλες της την αγωνία της δύσκολης ισορροπίας της πάνω στο πλαστικό φλαμίνγκο, επιβεβαιώνοντας παράλληλα το χορευτικό πάθος της με το φλαμένγκο. Ακολουθώντας τη μόδα, η Τέιλορ Σουίφτ, οι αδελφές Καρντάσιανς αλλά και άλλοι «διάσημοι» και «μαχητές» του υδάτινου κόσμου κατάφεραν, αναρτώντας τις σχετικές φωτογραφίες στο Instagram, να εκτοξεύσουν στα ύψη τις πωλήσεις των ροζ φλαμίνγκο. Οι εταιρείες που τα κατασκευάζουν έχουν πολλαπλασιάσει τα κέρδη τους, ενώ ήδη η εικονική αναπαράσταση των φλαμίνγκο αποτυπώνεται σε τσάντες, ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ και κοσμήματα.  Με άλλα λόγια, μπίνγκο με ένα φλαμίνγκο!

3F6FA99400000578-0-image-a-17_1492730850243

Η νέα καλοκαιρινή μόδα με το δημοφιλές πλαστικό pool toy έχει και αυτή τη δική της ιστορία. Όπως έχει δείξει η Jenifer Price στη σχετική μελέτη της, από την Αμερική της δεκαετίας του ‘50, και για αρκετές δεκαετίες, οι παραθεριστές υιοθέτησαν τα φλαμίνγκο ως σουβενίρ ευμάρειας και αμέριμνου παραθερισμού. Αρχικά γύψινα σε αυλές με γκαζόν και τώρα πλέον πλαστικά σε πισίνες τα φλαμίνγκο έγιναν σταδιακά το απόλυτο «τρεντοκίτς» (trendy and kitsch) σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής που «πλαστικοποίησε» το φυσικό περιβάλλον για να το απολαύσει, στη δεύτερη ζωή του, ως οικιακή μεταποίηση.

GIANT-PINK-FLAMINGO-Fat-Jewish-Fresh-Direct-NY-MAG

Αυτή ακριβώς η πλαστική προσομοίωση εγκαινίασε νέους τρόπους στη σύγχρονη δημόσια τελετουργία των θερινών διακοπών, επιτρέποντας ακόμη και στη Χαρούλα Αλεξίου να κάνει τη μετάβαση από το κόκκινο πλαστικό γάντι των απολυμένων «αντιστασιακών» καθαριστριών στο απελευθερωτικό beach trend του ροζ φλαμίνγκο. Το σχεδόν σαιξπηρικό ερώτημα «να ζήσω ή να πεθάνω σ’ ένα φλαμίνγκο επάνω;» ακολουθεί σταθερά τα ίχνη του φετινού θερινού καύσωνα ενώ τα συνοδευτικά προϊόντα συνεχώς πληθαίνουν. Υιοθετώντας τη νέα μόδα, η εταιρεία Haribo κυκλοφόρησε ήδη τα πρώτα ζελέ «για τους μικρούς μας φίλους», ενώ η ελληνική μείξη με το σαρωτικό Despacito έδωσε ήδη το πρώτο στίγμα μιας μάλλον προβλέψιμης «ροζ» στιχουργίας: Σ’ άλλα μέρη θα μας πάει τούτο το φλαμίνγκο / ανέβα στο πουλί μου το ροζ  / για να σε ξεναγήσω».

Στην φυσική ιστορία του σύγχρονου κόσμου μας, τα ροζ φλαμίνγκο είναι ένα προστατευόμενο είδος προς εξαφάνιση. Τα σμήνη τους αναζητούν καταφύγιο σε διάφορα υδρόβια μέρη, ακόμη και στην Ελλάδα. Παράλληλα, για τον ευρωπαϊκό οικολογικό σχεδιασμό, η ίδια η σχέση μας με τα πλαστικά προϊόντα έχει γίνει πλέον ένα από τα κυρίαρχα θέματα. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από μερικές μέρες, η Μεσόγειος περιγράφτηκε ως μια τεράστια «χωματερή πλαστικών», όπου το 94% των απορριμμάτων βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας. Είναι πολύ πιθανό ανάμεσα σε αυτά τα πλαστικά να βρεθούν κάποτε και μερικά ξεφουσκωμένα στρώματα θαλάσσης σε σχήμα φλαμίνγκο.

3A736D5E00000578-3943206-image-a-48_1479326595900

Ο μελλοντικός περιβαλλοντολόγος πάντως που θα αναζητήσει κάποτε την ιστορία τους, θα πρέπει να συνδυάσει τη διπλή πληροφορία για την ύπαρξή τους:  «Αν θέλεις να συναντήσεις τα υπέροχα αυτά πλάσματα από κοντά, να ξέρεις ότι στην χώρα μας ζουν φλαμίνγκο σε υδροβιότοπους, κυρίως της βόρειας και δυτικής Ελλάδας. Διαφορετικά, όπου και αν αποφασίσεις να κάνεις τις καλοκαιρινές σου βουτιές, ….όλο και κάποιο πλαστικό φλαμίνγκο θα βρεθεί δίπλα σου!» Αυτή η διπλή εικόνα, η διπλή αναζήτηση του σπάνιου πτηνού και του μαζικού «φουσκωτού» συμπυκνώνει ίσως με τον καλύτερο τρόπο τη θερινή τουριστική ψυχολογία για το νέο trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης∙ μια ψυχολογία που εμπεριέχει αρκετή τοξική πρώτη ύλη από πλαστικό και αρκετές ροζ φαντασιώσεις από φωτογραφίες με φλαμίνγκο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο νέος «τύπος» του/της flamingo-sexual, (η μετεξέλιξη του/της metro-sexual) είναι κάποιος/α που «ξέρει» να απολαμβάνει τη ζωή και το σεξ, σε ένα ροζ σκηνικό, με κοκτέιλ, με τα χέρια ανοιχτά σαν φτερά, με σηκωμένο το ένα πόδι, και με φόντο κάποια πισίνα. «Έχω κάτι σπασμένα φτερά». / «Δεν ξέρω καν γιατί μας ήρθε / το καλοκαίρι αυτό», έγραφε κάποτε ο Κώστας Καρυωτάκης.

6a00e553d45a2a883301b7c9099115970b-800wi

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Ανώμαλα ρήματα

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Ανώμαλα ρήματα Tagged: φλαμίνγκο, Γιάννης Παπαθεοδώρου

from dimart http://ift.tt/2wpcLcQ
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου