Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Ohio (the Kent State Massacre)

ap_7005040238-thumb-large

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1015
Dj της ημέρας, το dim/art

Η μαθήτρια Μέρι Ανν Βέκιο ωρύεται και φωνάζει, καθώς σκύβει πάνω από το νεκρό σώμα του φοιτητή Τζέφρι Μίλερ, στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κεντ στο Οχάιο, το 1970. Ο Μίλερ και άλλοι τρεις φοιτητές έπεσαν νεκροί από τα πυρά ανδρών της εθνοφυλακής, ενώ διαδήλωναν εναντίον της αμερικανικής εισβολής στην Καμπότζη. Η φωτογραφία του Τζον Φίλο τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ. (ΑP Photo/ John Filo).

Πήραμε τη φωτογραφία και τη λεζάντα της από την Καθημερινήπου θυμήθηκε σήμερα την επέτειο της «σφαγής του Κεντ».

Στις 4 Mαΐου του 1970, στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς του Οχάιο άνοιξαν πυρ εναντίον φοιτητών του Kent State University οι οποίοι διαδήλωναν ενάντια στην εισβολή στην Καμπότζη, την οποία είχε προαναγγείλει από την τηλεόραση στις 30 Απριλίου ο πρόεδρος Νίξον. Στις 12:24 το μεσημέρι, είκοσι εννέα εθνοφρουροί άδειασαν τουλάχιστον εξήντα εννέα γεμιστήρες μέσα σε περίπου δεκαπέντε δευτερόλεπτα πάνω στους συγκεντρωμένους φοιτητές, σκοτώνοντας τέσσερις και τραυματίζοντας άλλους εννέα, ένας εκ των οποίων έμεινε παράλυτος.

Η  Chrissie Hynde, μετέπειτα τραγουδίστρια των Pretenders, ήταν τότε φοιτήτρια στο Κεντ: «Άκουσα ένα ρατατατατατα, νόμισα πως ήταν πυροτεχνήματα. Έπεσε μια αλλόκοσμη σιωπή. Η σιωπή ήταν σαν βαρύτητα, μας τραβούσε προς το έδαφος. Τότε ένας νεαρός φώναξε: «Κάποιον σκότωσαν!» Όλα γίνονταν σε αργή κίνηση και η σιωπή βάρυνε κι άλλο. […] Όταν κατάφερα να φτάσω σε σημείο με καλή ορατότητα, ακόμα δεν ήταν σαφές τι ακριβώς είχε συμβεί. Οι ίδιοι οι εθνοφρουροί έδειχναν εμβρόντητοι. Τους κοιτούσαμε και μας κοιτούσαν. Ήταν παιδιά 19 χρονών, σαν εμάς. Αλλά με στολή. Όπως τα παιδιά στο Βιετνάμ».

Ο Neil Young έκανε αμέσως την τραγική ιστορία τραγούδι. Σύνθεση, ηχογράφηση και διανομή ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και, γύρω στις δύο εβδομάδες αργότερα, το Ohio των Crosby, Stills, Nash & Young παιζόταν στα ραδιόφωνα όλης της χώρας.

Tin soldiers and Nixon coming,
We’re finally on our own.
This summer I hear the drumming,
Four dead in Ohio.

Gotta get down to it
Soldiers are cutting us down
Should have been done long ago.
What if you knew her
And found her dead on the ground
How can you run when you know?

Gotta get down to it
Soldiers are cutting us down
Should have been done long ago.
What if you knew her
And found her dead on the ground
How can you run when you know?

Tin soldiers and Nixon coming,
We’re finally on our own.
This summer I hear the drumming,
Four dead in Ohio.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com. 

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Chrissie Hynde, Crosby Stills Nash and Young, Η Καθημερινή, John Filo, Kent State Massacre, Kent State University, Pretenders

from dimart http://ift.tt/2pEo0N7
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου