Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Φεύγει Έρχεται

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

 

Ο Μάνος Κοντολέων έγραψε τα πρώτα βιβλία για την κόρη του Άννα. Και τα πρώτα βιβλία που διάβασε η Άννα ήταν του Μάνου. Και ήρθε η στιγμή που πατέρας και κόρη αποφάσισαν να γράψουν ένα βιβλίο μαζί. Και μας χάρισαν το «Φεύγει Έρχεται». Μια ιστορία μετανάστευσης, σαν αυτές που ακούμε γύρω μας καθημερινά, μέσα από τα δικά τους μάτια.

Ο Φοίβος, η μαμά του, ο μπαμπάς του και ο σκύλος τους ο Χιονιάς είναι εκείνοι που πήγανε στο Βορρά. Ο Λέανδρος και η Φοίβη, ο Άρης, η Μέλπω και τα δίδυμα Φρίξος και Έλλη είναι εκείνοι που έμειναν πίσω στο Νότο. Ήρθε η στιγμή που ο Φοίβος ετοιμάζεται να ταξιδέψει για πρώτη φορά μόνος του, για διακοπές στην πόλη που γεννήθηκε. Εκείνος ανυπομονεί να περάσουν οι μέρες. Και αυτοί που τον περιμένουν προετοιμάζονται για τον ερχομό του. Οι μέρες περνούν, οι βαλίτσες γεμίζουν, οι προετοιμασίες κορυφώνονται και επιτέλους φτάνει η στιγμή της μεγάλης συνάντησης.

Μια συγκινητική ιστορία που θα μας πλημμυρίσει συναισθήματα. Στην μια σελίδα παρακολουθούμε το Φοίβο και την αγωνία του και στην άλλη τους συγγενείς του που τον περιμένουν. Το κείμενο κυλάει αβίαστο και μας μεταφέρει στο «εδώ» και το «εκεί». Στο Βορά οι συγγραφείς εστιάζουν κυρίως στο Φοίβο ενώ στο Νότο μας τα πρόσωπα είναι πιο πολλά. Είναι όμως διάχυτη η αγωνία που έχουν όλοι για τη συνάντηση. Και σιγά σιγά όσο περνούν οι σελίδες γνωρίζουμε καλύτερα τους ήρωες μας και ταυτιζόμαστε μαζί τους.

FEVGEI_saloni

Το κείμενο συμπληρώνει η καταπληκτική εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου. Οι εικόνες συμπληρώνουν τις λέξεις και μαζί αφηγούνται την ιστορία. Οι σελίδες γεμίζουν χρώματα, τα συναισθήματα καθρεφτίζονται στα πρόσωπα των ηρώων που ζωντανεύουν και αποκτούν κίνηση. Το αεροπλάνο που απογειώνεται ή που προσγειώνεται στο πάνω μέρος κάθε σελίδας ορίζει το εδώ ή το εκεί. Ιδιαίτερη μνεία για το εξώφυλλο που αιχμαλωτίζει το βλέμμα και κινεί το ενδιαφέρον να δεις και το περιεχόμενο.

Ο Πέτρος ταυτίστηκε με αυτούς που περιμένουν το Φοίβο μιας που το καλοκαίρι περιμένουμε την ξαδέλφη του από την Αυστραλία και μιλάμε πολύ για αυτό. Και εγώ συγκινήθηκα στην ιδέα ότι τελικά θα αγκαλιάσω τους δικούς μου ανθρώπους που τόσο πολύ μου λείπουν. Γιατί όλοι μας σχεδόν έχουμε μια τέτοια ιστορία να διηγηθούμε.

Ένα βιβλίο πολύ υψηλής αισθητικής που αξίζει να διαβαστεί. Θα ταυτιστείτε με τους ήρωες και θα νιώσετε την αγωνία τους και μέσα από τις προσεκτικά διαλεγμένες λέξεις αλλά και μέσα από τις εικόνες.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά και των πρώτων τάξεων του δημοτικού.

ΦΕΥΓΕΙ-ΕΡΧΕΤΑΙ_COVER_FINAL

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς Tagged: Αγγελική Μποζίκη, Μάνος Κοντολέων, Φωτεινή Τίκκου, βιβλίο, λογοτεχνία για παιδιά

from dimart http://ift.tt/2qED10h
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου