Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…

05600

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Αυτό το διάστημα στο νηπιαγωγείο κάνουν τις εποχές, κι έτσι μιλάμε πάρα πολύ γι’ αυτό το θέμα και στο σπίτι. Με αφορμή τον καταιγισμό ερωτήσεων του μικρού Πέτρου, διαβάζουμε πολύ το πραγματικά υπέροχο βιβλίο «Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, καλοκαίρι…», της Αργυρώς Πιπίνη. Και το έχουμε αγαπήσει τόσο πολύ αυτό το βιβλίο όλοι στην οικογένεια, μιας και κατάφερε να μας αγγίξει και τους τρεις. Τον καθένα για διαφορετικό λόγο.

Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ένα σπίτι που είχε ζήσει ένδοξες εποχές, με γέλια και τρεχαλητά να ακούγονται παντού, τώρα όμως είναι εγκαταλελειμμένο. Ο κήπος έχει χορταριάσει και μόνο μια μηλιά έχει καταφέρει να αντέξει το κρύο και τη ζέστη. Το σπίτι στέκεται μαραζωμένο γιατί και τα σπίτια έχουν ανάγκη από φροντίδα. Μέχρι που μια καλοκαιρινή μέρα, μια οικογένεια περνά την καγκελόπορτα του σπιτιού. Αφού περιηγούνται για λίγο, παίρνουν την απόφαση: θα ζήσουν εκεί. Το μικρό αγόρι, οι γονείς του και η μικρότερη αδελφή του δίνουν ζωή στο σπίτι και στις επόμενες σελίδες παρακολουθούμε την σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο σπίτι και στους καινούριους ενοίκους του. Με την φροντίδα τους, το σπίτι μεταμορφώνεται και αποκτά και πάλι ζωή. Και κάθε μέρα το κάνουν ακόμα και πιο όμορφο και εκείνο τους το ανταποδίδει με τον μόνο τρόπο που μπορεί. Χαρίζοντας τους ασφάλεια, ζεστασιά και την δύναμη να ονειρεύονται.

Η Αργυρώ Πιπίνη μάς χαρίζει μια πολύ τρυφερή ιστορία γεμάτη συμβολισμούς. Μας μιλάει για τις δεύτερες ευκαιρίες, την αγάπη και την συντροφικότητα αλλά και για την ανάγκη που νοιώθουν οι άνθρωποι να έχουν ένα δικό τους σπιτικό. Οι ήρωες της δεν έχουν όνομα και ο καθένας μας μπορεί να αφήσει τη φαντασία του ελεύθερη να τον οδηγήσει. Το κείμενο λιτό, ποιητικό αλλά γεμάτο συναισθήματα. Η εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή είναι για ακόμα μια φορά αριστουργηματική. Με τις μαγικές της εικόνες μας παρασύρει στην εναλλαγή των εποχών και με απίστευτες λεπτομέρειες δίνει ζωή στους ήρωες και στο ίδιο το σπίτι.

Πρόκειται για ένα αριστούργημα που θα λατρέψουν και οι μικροί και οι μεγάλοι. Η γλώσσα και η εικονογράφηση εναρμονίζονται και ισορροπούν πλήρως, δημιουργώντας ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που διεγείρει την φαντασία του μικρού αλλά και του μεγάλου αναγνώστη. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Κάθε φορά που διαβάζουμε αυτό το βιβλίο, ο Πέτρος ανακαλύπτει και κάτι καινούριο. Μιλήσαμε για τις εποχές για την σημασία του να έχουμε το δικό μας σπίτι και πως πρέπει να το φροντίζουμε και εμείς. Με ρώτησε από πού ήρθε το αγόρι της ιστορίας και αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν δικό τους σπίτι και μένουν σε σκηνές όπως τα παιδιά που είχαμε δει στο λιμάνι και έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου. Εκτός από αφορμή για πολύ συζήτηση με τον Πέτρο, ο μπαμπάς και η μαμά ανακάλυψαν την ταινία του Κορεάτη Κιμ Κι Ντουκ με τον παρεμφερή τίτλο: «Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Άνοιξη», που δεν είχαν δει.

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς Tagged: Ίρις Σαμαρτζή, Αργυρώ Πιπίνη, Αγγελική Μποζίκη, βιβλίο, λογοτεχνία για παιδιά

from dimart http://ift.tt/2lDrdY0
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου