Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Гагарин я Вас любила

Αυτό δεν είναι τραγούδι #985
Dj της ημέρας, ο Διονύσης Νοταράκης

Rock ‘n’ roll μελαγχολικό και μεταθανάτιο για τον Γιούρι Γκαγκάριν.

Γιούρι Γκαγκάριν ή Νιλ Άρμστρονγκ; Ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε σε τροχιά γύρω από την γη ή ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι σας έρχεται στο μυαλό αν σας ρωτήσουν «ποια προσωπικότητα θυμάστε εντονότερα από την εποχή του ανταγωνισμού των δυο υπερδυνάμεων για την κατάκτηση του διαστήματος»; Είναι δύσκολο να γενικεύσουμε, ωστόσο το δίλημμα πριν δοθεί η τελική απάντηση ίσως παρουσιάστηκε σε πολλούς από εμάς. Ο αμερικανός αστροναύτης έζησε ως το 2012 και έγινε μάρτυρας —μεταξύ άλλων— της επίδρασης που είχε τόσο ο ίδιος όσο και η προσσελήνωση στην ποπ κουλτούρα. Η απαρίθμηση τις παρουσίας του σε ποικίλες εκφάνσεις της θα αποτελέσει σισύφειο έργο για όποιον τον τολμήσει. Τι γίνεται όμως με τον σοβιετικό κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν που σκοτώθηκε σαν σήμερα, σε ηλικία 34 ετών; Ο Γιούρι Γκαγκάριν δεν πρόλαβε να γίνει ποπ είδωλο. Αφενός ο όρος ποπ ίσως να είναι αδόκιμος στην περίπτωση της πρώην ΕΣΣΔ. Αφετέρου, όταν η ποπ νομιμοποιήθηκε στα ερείπια της χώρας του ο κόσμος της μάλλον έψαχνε για άλλα είδωλα. Ο «σοβιετικός άνθρωπος» είχε καταπέσει.

Με ένα πιο σύγχρονο ροκ εντ ρολ, που αναφέρεται ωστόσο στη μουσική που ακουγόταν στη Δύση κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960, οι εδώ και είκοσι δύο χρόνια ενεργοί ρωσοουκρανοί Undervud (Ундервуд) τίμησαν τον σοβιετικό κοσμοναύτη από τον πρώτο τους κιόλας δίσκο (Vse proydet, milaya — Всё пройдёт, милая — Όλα θα περάσουν, καλή μου ) το 2002. Гагарин я Вас любила — «Γκαγκάριν, σε αγάπησα». Σε παρελθοντικό χρόνο. Όπως ο Γκαγκάριν, ο Άρμστρονγκ, ο ανταγωνισμός για το διάστημα και το ροκ εντ ρολ.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com. 

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Ундервуд, Γιούρι Γκαγκάριν, Διονύσης Νοταράκης, ΕΣΣΔ, Μουσική, Νιλ Άρμστρονγκ

from dimart http://ift.tt/2naY5Jk
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου