Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Ντελή παπά

giphy

Αυτό δεν είναι τραγούδι #888
Dj της ημέρας, ο Γιώργος Τσακνιάς

Ο παπα-Γιώργης ήξερε τα περάσματα του Σμόλικα όπως ο Τζερόνιμο το «Κάνυον των Απάτσι» (για τους λάτρεις του Λούκυ Λουκ). Εμφανιζόταν από το πουθενά, στο οποίο και ξαναεξαφανιζόταν, αφού είχε κάνει τη ζημιά. Αρματωλός από τα Γρεβενά, έκανε κόλαση τη ζωή των ένοπλων ομάδων Τουρκαλβανών για είκοσι χρόνια (1834-1854). Κι οι Τούρκοι λοιπόν τον ονόμασαν τρελόπαπα.

Μου αρέσει το κομμάτι. Ιδίως σε αυτή την εκτέλεση, των Mode Plagal με guest τη Γιώτα Βέη (από το Mode Plagal III, 2001), με τα 3/8 να γίνονται high speed τριόδυο. Για κάποιο λόγο, με κάνει να φαντάζομαι τον Ντελή παπά σε animation, να τρέχει στα βουνά σφαίρα, ανέκφραστος, με τα ράσα και τα γένια του, σηκώνοντας πίσω του μια γραμμή από σκόνη, σαν το κογιότ.

Υ.Γ.: Ξεκίνησα με τη διαπίστωση ότι ο Ντελή παπάς ήξερε καλά τα βουνά· με τρελαίνει η λεπτομέρεια ότι στους στίχους του τραγουδιού η σχέση αυτή αντιστρέφεται. Η φύση προσωποποιείται, τα βουνά έχουν τον πρώτο λόγο. Λογικό.

Εσείς βουνά του Γρεβενού και πεύκα του Μετσόβου
εσείς καλά τον ξέρετε αυτόν τον παπα-Γιώργη

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com. 

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Γιώργος Τσακνιάς, Γιώτα Βέη, Μουσική, Mode Plagal

from dimart http://ift.tt/2hpzbWj
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου