Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Στου κουφού το portal

—του Γιάννη Παπαθεοδώρου για τη στήλη Ανώμαλα Ρήματα

Σύμφωνα με την πρόσφατη συνέντευξη του κ. Άρη Δαβαράκη[1], το portal.gr ήταν σε διατεταγμένη κομματική (βλ. κυβερνητική) υπηρεσία, μέχρι κάποια στιγμή, «που σταμάτησαν να μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς». Στην καλύτερη περίπτωση, η ιστορία του κ. Δαβαράκη είναι μια ιστορία ατομικής πολιτικής απογοήτευσης. Στη χειρότερη περίπτωση, η συνέντευξή του θα αποτελέσει υλικό μιας δικογραφίας, με επίκεντρο το «μαύρο πολιτικό χρήμα» του ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν, η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει, επιβεβαιώνοντας την παροιμία: στου κουφού το portal όσο θέλεις βρόντα.

Είναι και αυτή μια στάση. Δεν θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσπαθούν να κρύψουν τις αυταπάτες και τις απάτες τους κάτω από το χαλί. Το άλλοθι ωστόσο αρχίζει να ξεφτίζει. Το παραδέχεται εξομολογητικά και ο ίδιος ο κ. Δαβαράκης στη συνέντευξή του: «Δεν είμαι θυμωμένος με τον Τσίπρα. Αλλά είμαι θυμωμένος με αυτό που έχει κάνει στην Ελλάδα με τις κυβερνήσεις του. Προσπάθησα να τον υπερασπιστώ, αλλά δεν μπορούσα άλλο. Ήρθα σε αντίθεση και με τους φίλους μου. Είχαν αγριέψει, μου λέγανε “τι κάνεις, ρε Άρη;” Άρχισα να νιώθω πως τους φέρνω σε δύσκολη θέση. Είχα βέβαια και την κλασική δικαιολογία, “γιατί, και οι προηγούμενοι τι έκαναν;”»

Πράγματι, «οι προηγούμενοι» δεν ήταν αθώοι. Τους βαραίνουν σκιές διαφθοράς, προπαγάνδας και χειραγώγησης των ΜΜΕ, που δεν μπορούν να διαγραφούν εύκολα και γρήγορα από το λογισμικό της κοινωνικής μνήμης. Με μια διαφορά. Και αυτή την περιγράφει στη συνέντευξή του ο κ. Δαβαράκης :  «Ο Νίκος Παππάς είναι μια κακή επιρροή. Έχει την αντίληψη “ήρθαμε, πρέπει να μείνουμε, πρέπει να αγκιστρωθούμε”. Μπορεί να την έχει και ο Αλέξης Τσίπρας, δεν ξέρω, αλλά αυτή την αίσθηση την έχω έντονα για το πρόσωπο του Παππά». Όπως πολύ σωστά παρατήρησε πριν από λίγο καιρό ο κ. Γ. Γιαννουλόπουλος[2], ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η «πρώτη φορά Αριστερά» την εξουσία όχι μόνο αποθαρρύνει την κριτική αλλά ενίοτε η εξουσία εξελίσσεται σε ένα σχεδόν μεταφυσικό ταμπού, που απλώς συνδυάζει τον τσαμπουκά με τον πολιτικό αμοραλισμό.

Στο μεταξύ, η ρητορική της πειθούς έχει ταυτιστεί πλέον με την τέχνη της προπαγάνδας. Ο κ. Δαβαράκης περιέγραψε ένα κλειστό κύκλωμα εξουσίας, στο οποίο οι κομματικές πεποιθήσεις (με μπόλικη δόση προσωπολατρίας) μετράνε πολύ περισσότερο από την αδέσμευτη έκφραση γνώμης. Το πρώτο θύμα της προπαγάνδας δεν είναι η αλήθεια αλλά η ορθολογική περιγραφή της πραγματικότητας. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, η περιγραφή της κρίσης γίνεται με όρους φτηνής προπαγάνδας και λαϊκιστικής δημαγωγίας. Συνοδεύεται από φωτεινά χαμόγελα, ηρωικούς αντιμνημονιακούς ηγέτες, σκληρές διαπραγματεύσεις, πονεμένους συμβιβασμούς, μαρτυρικές υποσχέσεις και κυρίως, αδιαμεσόλαβητες εκφράσεις της «φωνής του λαού». Για αυτό και εντέλει η καταστροφή που έχει υποστεί το πολιτικό σύστημα είναι ίσως μεγαλύτερη από την καταστροφή που έχει υποστεί η ίδια η οικονομία. Τώρα όμως μάλλον ήρθε η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει την πλαστή πραγματικότητα που έφτιαξε με τα δικά του μέσα. Ένας-ένας, όσοι εγκαταλείπουν το κυβερνητικό πλοίο, αρχίζουν να αναδεικνύουν τις όψεις μιας εξουσίας με απεχθή χαρακτηριστικά. Ακόμη και αν τα ίδια τα φυσικά πρόσωπα πίστευαν έως τώρα με ειλικρίνεια στο «μεγάλο ψεύδος». Αυτό άλλωστε δικαιολογεί και τον προηγούμενο φανατισμό τους.

Αν πιστέψουμε τον κ. Δαβαράκη, ο μισθός του κόπηκε απότομα μετά από την τοποθέτησή του υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Δεν είναι σαφής όμως ο λόγος για τον οποίο κόπηκε ο μισθός του, αφού το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ, χωρίς μεγάλη καθυστέρηση. Ίσως οι κυβερνητικοί παράγοντες να αναγνώρισαν πρώιμα έναν «αδύναμο κρίκο» για τις επόμενες συνεργασίες τους. Ίσως πάλι η προσωπολατρία να προϋπέθετε έναν πολύ πιο αφοσιωμένο οπαδό του Μαξίμου. Ίσως, τέλος, αυτή η κυβέρνηση να έχει επιλεκτικούς και αναλώσιμους φίλους και εχθρούς, ανάλογα με τη συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παππάς πρέπει να απαντήσει άμεσα για το πώς η κυβερνητική προπαγάνδα έβρισκε λεφτά προκειμένου να διαδώσει το μεθυστικό μυστικό της.[3]

[1] http://ift.tt/2fX5USW

[2] http://ift.tt/2gdxQzm

[3] https://www.youtube.com/watch?v=kAAY3_lSlIQ

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Ανώμαλα ρήματα

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Ανώμαλα ρήματα Tagged: Άρης Δαβαράκης, ΑΝΕΛ, Αλέξης Τσίπρας, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Νίκος Παππάς, ΣΥΡΙΖΑ

from dimart http://ift.tt/2gATYYd
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου