Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Η τελεία

 

screen-shot-2013-09-14-at-11-37-55-pmΒιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Αυτό το βιβλίο το αγόρασα όταν ο Πέτρος ήταν δύο χρονών, όταν το ξεφύλλισα στο βιβλιοπωλείο. Πριν από λίγες μέρες που κάναμε ανακατανομή στα ράφια το έβγαλα να το διαβάσουμε. Και έτσι ο Πέτρος γνώρισε την Λία.

d-4Η Λία δεν είναι καλή στη ζωγραφική. Για την ακρίβεια πιστεύει ότι είναι ανίκανη να ζωγραφίσει το οτιδήποτε και έτσι απλά κοιτάζει το λευκό χαρτί. Η δασκάλα προσπαθεί με χιούμορ να την βοηθήσει αλλά η Λία θυμώνει. Ύστερα την προτρέπει να κάνει απλά μια τελεία. Η Λία καρφώνει το μολύβι της πάνω στο χαρτί και έτοιμη η τελεία. Την επόμενη μέρα βλέπει την δική της ζωγραφιά σε κορνίζα και σκέφτεται ότι μπορεί να φτιάξει και καλύτερη τελεία από αυτή. Έτσι άρχισε να αυτοσχεδιάζει και να προσπαθεί και ξαφνικά τα χαρτιά άρχιζαν να γεμίζουν πανέμορφες πολύχρωμες τελείες. Οι ζωγραφιές της ξεχώριζαν και η Λία γέμισε περηφάνια και αυτοπεποίθηση. Κι όταν ένα αγοράκι ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να ζωγραφίσει, εκείνη ήξερε τι να κάνει για να του δείξει το δρόμο.

Το βιβλίο μάς δείχνει πόσο σημαντική είναι η ενθάρρυνση για τα παιδιά και πως αυτά μπορούν να ανθίσουν και να δημιουργήσουν αν βρεθεί κάποιος που θα τους δώσει το χέρι. Που θα κατανοήσει τα συναισθήματά τους και θα προσπαθήσει να τους δείξει το δρόμο χωρίς νουθεσίες. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και κάθε παιδί μπορεί, αν πιστέψει στον εαυτό του, να αναδείξει το ταλέντο του. Η εικονογράφηση είναι λιτή και απόλυτα ταιριαστή με το κείμενο. Η πρώτη μαύρη τελεία δείχνει το θυμό της Λίας και μετά έρχεται το χρώμα να τονίσει το ξέσπασμα δημιουργικότητας.d-6

Η τελεία του Peter H. Raynolds (μετάφραση: Άννα Παπασταύρου) είναι ένα αριστούργημα που νομίζω ότι θα φανεί χρήσιμο σε παιδιά αλλά και γονείς ή παιδαγωγούς. Τα παιδιά θα εμπνευστούν από την Λία και οι γονείς ή οι παιδαγωγοί θα δουν πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζεις τα παιδιά με ενσυναίσθηση και να είσαι δίπλα τους ενθαρρύνοντάς τα.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίσωπος και απευθύνεται σε παιδιά από τεσσάρων ετών.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

like-us-on-fb

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο


Στο:Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς Tagged: Άννα Παπασταύρου, Αγγελική Μποζίκη, βιβλίο, λογοτεχνία για παιδιά, Peter H. Raynolds

from dimart http://ift.tt/2cuP6NF
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου