Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

If you want me

Αυτό δεν είναι τραγούδι # 738
Dj της ημέρας, η Μίλλη Τσουμάνη

Όλες οι ιστορίες αρχίζουν «μια φορά» ή «κάποτε» — και οι μουσικές το ίδιο, γιατί στην πραγματικότητα είναι μελοποιημένες ιστορίες. Ο Glen Hansard και η Marketa Irglova είπαν αμέσως το «ναι» στην πρόταση του Ιρλανδού σκηνοθέτη John Carney να γίνουν ένα κινηματογραφικό μουσικό ζευγάρι. Η ταινία ξάφνιασε ευχάριστα από το πουθενά. Έκοψε εισιτήρια, έδωσε ένα όσκαρ στο μουσικό θέμα “Falling slowly” και το soundtrack της ταινίας κέρδισε υποψηφιότητα για τα βραβεία Grammy. Μελό-ξεμελό το συναίσθημα και η μουσική είναι πάντα ο δρόμος να φτάνεις στον έρωτα. Αν προσθέσεις και το Δουβλίνο με την άναρχη ομορφιά του και τη νεαρή μετανάστρια από την Τσεχία, η συνταγή είναι αλάνθαστη.

Αυθεντική ταινία, χωρίς περιτυλίγματα και ψεύτικες μαγείες, ανθρώπινη επαφή και λαχτάρα που αναβλύζει αβίαστα. Έξοχοι και οι δύο, και ως μουσικοί και ως ηθοποιοί, δίνουν στην ταινία μια ξεχωριστή διάσταση αποτρέποντάς την από τον χαρακτηρισμό του κοινού ερωτικού δράματος.

Το τραγούδι που διάλεξα να μοιραστούμε εδώ, δεν είναι το οσκαρικό, αλλά εκείνο που η Marketa Irglova σιγοψιθυρίζει:

are you really here? or am I dreaming
for it’s been so long, since I have seen you
I can hardly remember your face anymore

Η λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά ήταν η φράση στα τσέχικα που δε μεταφράστηκε ποτέ και βγήκε από τα χείλη της πρωταγωνίστριας. Όταν εκείνος τη ρώτησε αν αγαπάει ακόμη τον άνδρα της πίσω στην Τσεχία, απάντησε “Miluju Tebe”( Αγαπώ μόνο εσένα) αλλά εκείνος δεν κατάλαβε ποτέ τί εννοούσε ούτε ποια ήταν η απάντηση στην ερώτησή του.

Όταν αγαπάτε να το λέτε στη γλώσσα που καταλαβαίνετε και οι δύο. Και όχι μόνο να το λέτε, αλλά κυρίως να το δείχνετε, γιατί οι λέξεις χάνονται μέσα στην σύγχυση της στιγμής και τη σιωπή της αιωνιότητας.

If you want me
Satisfy me

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στοdimartblog@gmail.com.

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Glen Hansard, Μίλλη Τσουμάνη, Μουσική, John Carney, Marketa Irglova

from dimart http://ift.tt/29iNVmz
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου