Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Το βιβλίο ως όπλο

chesterton

Το βιβλίο της άμμου #47

Για μια στιγμή είδα, ανάμεσα απ’ τα ασταθή πόδια των εχθρών και τα δικά του, το πρόσωπό του κατακόκκινο και κολλημένο στη βιβλιοθήκη. Προς μεγάλη μου έκπληξη τα μάτια του έλαμπαν από ευχαρίστηση, σαν παιδιού που χαίρεται ένα αγαπημένο του παιχνίδι.

Έκανα σπασμωδικές κινήσεις προσπαθώντας να σηκωθώ, αλλ’ ο υπηρέτης καθότανε τόσο βαριά απάνω μου, ώστε ο Γκρήνγουντ είχε όλη την άνεση να μ’ εμπιστευτεί σ’ αυτόν. Στράφηκε λοιπόν γρήγορα για να πάει σ’ ενίσχυση των άλλων δύο που φρόντιζαν τον Μπέιζιλ, του οποίου το κεφάλι βυθιζόταν όλο και περισσότερο σαν καράβι που κάνει νερά, καθώς οι εχθροί του τον πίεζαν προς τα κάτω. Αλλά εκεί που νόμιζα πως είχε πέσει, τίναξε το χέρι του κι άρπαξε απ’ τη βιβλιοθήκη ένα πελώριο βιβλίο, έναν τόμο θρησκευτικών κειμένων του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου όπως διαπίστωσα αργότερα, κι όπως ο Γκρήνγουντ κατευθυνόταν προς το μέρος τους, ο Μπέιζιλ έβγαλε το ασήκωτο αυτό βιβλίο απ’ το ράφι, το ‘στριψε για να πάρει φόρα και το εκσφενδόνισε στον αέρα μ’ έναν τρόπο που βρήκε τον Γκρήνγουντ καταπρόσωπο και τον πέταξε χάμω σαν μπάλα του μπόουλινγκ. Σχεδόν αμέσως η αντίσταση του Μπέιζιλ κάμφθηκε κι έπεσε βαρύς, και βαρύτεροι ακόμα οι εχθροί από πάνω του.

* * *

Γκ. Κ. Τσέστερτον, Λέσχη αλλόκοτων επαγγελμάτων, μετάφραση: Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκη, Άγρα 2005.

Ανθολόγος σήμερα, ο Γιώργος Τσακνιάς

chesterton book cover

* * *

—Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται αποσπάσματα βιβλίων που μιλούν για άλλα βιβλία, πραγματικά ή φανταστικά. Εντοπίστε σχετικά αποσπάσματα και στείλτε τα στο dimartblog@gmail.com για να γίνετε ο ανθολόγος της ημέρας

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Το βιβλίο της άμμου

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο


Στο:Το βιβλίο της άμμου Tagged: Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης, Γιώργος Τσακνιάς, Γκ. Κ. Τσέστερτον, Λογοτεχνία, βιβλίο

from dimart http://ift.tt/29nyqbh
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου