Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Ο Σίσυφος στο Μάντσεστερ

—του Γιώργου Τσακνιά—

Με τον Σίσυφο καταπιαστήκαμε προ καιρού σε άλλη στήλη του dim/art, με αφορμή τη μεταφορά του ομώνυμου μύθου σε animation από τον Marcell Jankovics (1974). Στη σχετική ανάρτηση μπορείτε να δείτε την πρωτοποριακή ταινία του Ούγγρου σκηνοθέτη αλλά και να διαβάσετε για τον μύθο του Σίσυφου, καθώς και για το σχετικό δοκίμιο του Αλμπέρ Καμύ, για την ερμηνεία του μύθου από τον Κίργκεγκωρ και για το ομώνυμο (σχεδόν) τραγούδι των Pink Floyd.

Πριν από έναν περίπου μήνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ γκράφιτι Cities of Hope (21-29/5/2016) στο Μάντσεστερ, ο γεννημένος το 1986 στο Μαϊάμι από Αϊτινή μητέρα και Ισπανό πατέρα street artist Axel Void (Alejandro Hugo Dorda Mevs), έφτιαξε μια τοιχογραφία όπου απεικονίζεται ένα κοριτσίστικο πρόσωπο, που ένα χέρι το αναγκάζει να χαμογελά. Το όνομα του Σίσυφου, γραμμένο σαν λεζάντα με γραμματοσειρά και τεχνοτροπία που παραπέμπουν σε ψηφιακή τέχνη, χρησιμοποιείται σημειολογικά, παραπέμποντας μάλλον στην προσέγγιση του μύθου από τον Καμύ, ως σχόλιο στην ανθρώπινη κατάσταση και στη ματαιότητα της αναζήτησης νοήματος της ύπαρξης.

Ο Axel ξέρει τον μύθο του Σίσυφου, είναι απίθανο ωστόσο να γνωρίζει τον τίτλο του βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου: Χαμογέλα, ρε… τι σου ζητάνε;

DSC00202 DSC00215 IMG_6163 IMG_6169 IMG_6188

Πηγή: Street art news

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Street art

 like-us-on-fb

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο




from dimart http://ift.tt/1YzkNth
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου