Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Η αμήχανη στιγμή

20150227125132_HannahStarkeyPortrait2014originalfileΗ Hannah Starkey γεννήθηκε στο Μπέλφαστ και σπούδασε φωτογραφία και κινηματογράφο στο Napier University και στη Royal College of Art. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.

Η Starkey φωτογραφίζει γυναίκες σε χαρακτηριστικές «ενδιάμεσες» στιγμές της μέρας τους — ενώ χαζεύουν στο δρόμο, καθ’ οδόν για κάπου, όταν κάθονται στο καφέ ή ψωνίζουν αφηρημένες. Οι εικόνες της λειτουργούν ως αμήχανες —και, ενδεχομένως, κάπως ανησυχητικές— παύσεις στην παρτιτούρα της ημέρας.

Το ενδιαφέρον είναι πως η Starkey επιλέγει να στήσει τις φωτογραφίες της αντί να τις αναζητήσει εκεί και τότε που προκύπτουν. Χρησιμοποιεί ηθοποιούς και φροντίζει με μεγάλη επιμέλεια το σκηνικό. Η αντίφαση αυτή, το θεατρικό στήσιμο των «ταπεινών» στιγμιοτύπων, αποτυπώνεται εικαστικά με μια ελαφρά δόση επιτήδευσης — τόσο όσο να αφήνεται να εννοηθεί ότι η φωτογράφος συμπάσχει με τα υποκείμενα των φωτογραφιών της, με έναν απόμακρο και ψυχρό τρόπο.

Στην ουσία, η Starkey καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες που φωτογραφίζει αποστασιοποιούνται από τον εαυτό τους, προκειμένου να φέρουν εις πέρας την καθημερινότητά τους.

01 02 03 04 05 06

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο

 




from dimart http://ift.tt/28Oxy7I
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου