Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Ο θυμωμένος Κνουτ

κνουτ1

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Πώς μιλάς αλήθεια στα παιδιά για τον θυμό; Η ερώτηση προέκυψε σε μια μεταμεσονύχτια συζήτηση με μια φίλη. Ψάχνοντας για σχετικά βιβλία έπεσα πάνω σε αυτό εδώ και μου άρεσε πολύ ο τρόπος που αντιμετωπίζει το θέμα. Ο θυμός είναι ένα υπαρκτό συναίσθημα και τα παιδιά πρέπει να το εκφράζουν, να το διαχειρίζονται αλλά όχι να το καταπιέζουν.

Ο Κνουτ προσπαθεί να συναρμολογήσει ξανά το πυροσβεστικό του όχημα αλλά παρά το γεγονός ότι έχει βάλει όλα τα κομμάτια στην θέση τους εκείνο δεν λειτουργεί και του δίνει μια γερή κλωτσιά. Φωνάζει, χτυπιέται και πετάει τα παιχνίδια του, ακόμα και στον αγαπημένο του γάτο τον Γκρίζλι, που τρέχει να κρυφτεί. Όταν ο θυμός του εξατμίζεται και ο Γκρίζλι έχει εξαφανιστεί, o Κνουτ αναρωτιέται γιατί θυμώνει τόσο πολύ και τι μπορεί να κάνει κανείς όταν έρχεται αυτός ο θυμός.

Ένα παραμύθι του Έντιτ Σράιμπερ-Βίτε, σε μετάφραση της Μαρίας Σούμπερτ και εικονογράφηση της Καρόλα Χόλαντ, που μιλάει για το θυμό και δίνει συμβουλές για την εκτόνωση του χωρίς να είναι διδακτικό. Ο συγγραφέας δεν ενοχοποιεί τον θυμό αλλά τον αντιμετωπίζει ως ένα φυσιολογικό συναίσθημα. Παράλληλα μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα όρια που πρέπει να θέτουμε όταν θυμώνουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να συμβιώνουμε αρμονικά και να μην διαταράσσονται οι σχέσεις μας με τους άλλους. Ο στόχος είναι το παιδί να μην εσωτερικεύει τα συναισθήματά του και ταυτόχρονα να αποκτήσει αυτοέλεγχο και συναισθηματική ωριμότητα. Εξαιρετική και η εικονογράφηση και οι συμβουλές διαχείρισης θυμού στο τέλος του βιβλίου.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση.

κνουτ2

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

like-us-on-fb

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο




from dimart http://ift.tt/224rbsa
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου