Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Τηγανίζοντας αυγά τη δεκαετία του ’30

 

 

post-3-0-68090700-1328432382

—της Stucano Closer και της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου—

Τώρα που περάσανε οι γιορτές και τα ανελέητα τσιμπούσια και οι ατέλειωτες ώρες του μαγειρέματος και της ζαχαροπλαστικής, καιρός πια για λίγη αποτοξίνωση, για εδέσματα απολύτως βασικά, απλά και κυρίως εξπρές στην παρασκευή τους. Κανένα τηγανητό αυγουλάκι, για παράδειγμα. Τι πιο εύκολο και γρήγορο;

…Εκτός κι αν, για να το φτιάξετε, ανοίξετε τον Τσελεμεντέ. Τον αυθεντικό, δηλαδή, τον «Οδηγό μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής» του ιδίου του Νικολάου Τσελεμεντέ, από τη δεκαετία του ’30. Εκεί, στο λήμμα «Αυγό Τηγανιτό», το οποίο και παραθέτουμε, θα ανακαλύψετε πως ετοιμάζεστε να προβείτε σε ένα εγχείρημα απείρως πιο περίπλοκο (και επικίνδυνο!) από ό,τι είχατε ποτέ φανταστεί.

Μοιάζει, πράγματι, λιγάκι παράδοξο αυτό το κατεβατό οδηγιών προκειμένου να τηγανίσει κανείς ένα αυγό. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Τσελεμεντές ήταν ένας άνθρωπος που είχε πάρει πολύ σοβαρά την αποστολή του: να διδάξει τα πάντα για την κουζίνα, τις γεύσεις και τον νοικοκυριό στις νέες γυναίκες, ξεκινώντας από το δεδομένο ότι οι αναγνώστριές του (οι άντρες αναγνώστες θα πρέπει να ήταν μετρημένοι στα μισά δάχτυλα του ενός χεριού) δεν ήξεραν τίποτα. Απολύτως τίποτα. Άρα, σαν καλός δάσκαλος, εκείνος οφειλε να είναι εξαντλητικά διεξοδικός. Κυριολεκτικά.

 

12494665_10208328592392078_3213818009112100394_n

13

 

1 (1)

* * *

Καλλιτέχνες στην κουζίνα και σεφ με ανησυχίες:
μια στήλη για την τέχνη της γαστρονομίας και τη γαστρονομία της τέχνης.

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Η κουζίνα του dim/art

like-us-on-fb

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο




from dimart http://ift.tt/1n08fvP
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου