Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Παρελαύνοντας πίσω στο χρόνο

Εικόνα 022

—του Νικόλα Σεβαστάκη—

Στην εφηβεία μας ντρεπόμασταν που φορούσαμε γκρίζα υφασμάτινα παντελόνια και το γυαλισμένο με τη βούρτσα παπούτσι της παρέλασης. Τότε, στο μεταχουντικό σχολείο της βαθιάς επαρχίας (πριν και αυτή μετονομαστεί πασοκιστί σε «περιφέρεια» και αναβαθμιστεί με τις επιδοτήσεις), είχαμε λόγους να βλέπουμε στη μπάντα, στον δήμαρχο, στους αξιωματικούς των «Ενόπλων δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας», ένα χαρμάνι γραφικότητας και αυταρχισμού.

Αλλά η μέρα της παρέλασης δεν ήταν μόνο αυτό, δεν ήταν μια ζοφερή μέρα καταπίεσης. Οι λόγοι των επισήμων, η γκραν κάσα και τα φάλτσα τρομπόνια της φιλαρμονικής, οι ξανθές, άψογα μακιγιαρισμένες, κυρίες των αξιωματικών, οι εκπρόσωποι του εμπορικού μας κόσμου, όλα αυτά ήταν ένας κάπως δυσάρεστος πρόλογος. Το κύριο μέρος της ημέρας ήταν κορίτσια που τα αναζητούσαμε μες στο πλήθος καταστρώνοντας σχέδια γι’ αυτά — συνήθως ερήμην τους. Πάνω απ’ όλα ήταν η καφετέρια που γέμιζε από την αιώνια μαθητική χάβρα και τα αναιδή ντουμάνια των μουλωχτών τσιγάρων μας. Τη δεκαετία του ΄80 η παρέλαση έγινε εμφανώς πιο χαλαρή, με λιγότερο γκρίζα παντελόνια και παπούτσια που άρχιζαν να αποσκιρτούν από το κλασικό στιλ. Μπορούσες ευκολότερα να επινοήσεις λόγους απουσίας, να απέχεις.

Τότε άλλωστε σήμανε η εποχή της μάρκας με τα fred perry και τα μπουφάν flight.

Η μπάντα παιάνιζε τα ίδια εμβατήρια, η κατάθεση στεφάνου κυλούσε στο χρόνο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αξιοσέβαστοι συμπολίτες και περήφανοι γονείς χειροκροτούσαν την «μαθητιώσα νεολαία».

Όλα όμως είχαν αλλάξει. Η Αλλαγή ήταν πραγματική και δεν αφορούσε τα συνθήματα σοσιαλιστών ή πολιτικά προγράμματα, αλλά το σύστημα των ηθών. Η δημοκρατία, η αδιαφορία, οι μόδες, η βιασύνη μας να απαλλαγούμε από το παλιό, όλα αυτά άρχισαν να κερδίζουν έδαφος.

Και, βέβαια, όσοι ζουν από το ΄90 και δώθε δεν μπορούν να διανοηθούν πόσος«κοινωνικός μετασχηματισμός» συντελέστηκε στις ψυχές και στις συμπεριφορές όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς Επανάσταση και, φυσικά, χωρίς Πόλεμο…

* * *

Εικόνα 022

Εικόνα εξωφύλλου: Μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης, παρέλαση 28ης Οκτωβρίου 1985. Πηγή: oldalexandroupoli

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Το dim/art στο facebook




from dimart http://ift.tt/1Wj4qBQ
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου